Viral vekst, nettverkseffekter og «increasing return»

Viral vekst

Arne Krokan definerer begrepet i boken «Nettverksøkonomi» med «en måte å spre noe på». Viral vekst handler om hvordan forskjellige typer datainnhold sprer seg over digitale plattformer. Begrepet brukes i flere sammenhenger, og de fleste har sikker hørt om filmer som går «viralt»på Facebook. Nå nylig gikk Instagramprofilen world_record_egg viralt med bildet av et egg for å prøve å få bildet til å bli det mest likte på Instagram. Måten egget ble det mest likte bildet på Instagram, var ved å benytte seg av viral vekst. Egget har nådd ut til millioner av mennesker ved å bli delt og likt, og på den måten bli sett av ekstremt mange mennesker. Måten jeg først fikk vite om rekordforsøket, var gjennom en Instagramkonto med 3 millioner følgere som oppfordret alle sine følgere til å gå inn på profilen til world_record_egg og like bildet. Man kan jo bare forestille seg hvilken massiv effekt dette har når flere liknende kontoer gjør det samme. Resultatet har blitt at egget i skrivende stund har 38 millioner likes.

Nettverkseffekter

Nettverkseffekter handler om at verdien på en tjeneste, øker med antall mennesker som benytter seg av tjenesten. Det vil si at om bare jeg hadde hatt en profil på Facebook, hadde det gitt meg lite verdimessig utbytte. Om en venn av meg også hadde vært med i nettverket, hadde det gitt mer mer verdi i form av at vi kunne kommunisert. Når alle jeg kjenner både venner og familie, er med, gir dette meg en stor verdi ved at jeg kan kommunisere, se bilder og ha daglige interaksjoner med de andre medlemmene. Effekten og verdien øker altså med antall brukere.

Increasing return

Increasing return handler om at avkastningen øker når den vokser i størrelse. Når det kommer til digitale tjenester øker ikke kostnadene når antallet brukere øker på samme måte som det gjør ved fysiske tjenester. Det koster i prinsipp like mye å ha 100 brukere som 10 000.

Sammenhengen

Forklaringen på hvordan disse tre begrepene henger sammen, er selvforsterkende vekst. Selvforsterkende vekst oppstår når det er en interaksjon mellom de tre begrepene. Nettverkseffekter fører til viral vekst (som også kan føre til nettverkseffekter), som igen fører til en increasing return for de som står bak nettverket. Dette er begreper det er vitktig å være kjent med som en digital markedsfører for å dra nytte av fordelene ved nettverkseffekter og increasing return, men også for å vite hvilken enorm kraft som ligger i viral vekst og hvor mye det kan ha å si for et nettverk, avkastningsmessig.

Dette innlegget er skrevet som svar på en oppgave i faget digital markedsføring på Høyskolen Kristiania, gitt av Arne Krokan.

Kilder

Krokan, Arne. 2013. Nettverksøkonomi: digitale tjenester og sosiale mediers økonomi. Oslo: Cappelen Damm.

YouTube video om nettverkseffekter av Anna Sedolfsen.

One thought on “Viral vekst, nettverkseffekter og «increasing return»

  1. Så bra at du har kommet i gang med bloggen og skrevet flere innlegg, fortsett sånn! Det du skriver om er interessant og et veldig aktuelt eksempel, men har noe tips til hvordan det kan bli bedre. Bruk gjerne bruke eksterne kilder med hyperkoblinger i teksten sånn at lesere lettere kan se hvor du henter informasjonen fra. I tillegg kan du bruke mer aktiv tekst, uthevinger og sitater m.m. for å få frem poengene dine bedre og mer flyt i teksten. Du kan også legge inn videoene isteden for å lenke til dem, da er det flere som faktisk kommer til å se den og skjønner mer av det du skriver om.

    Tenk gjerne over en litt mer fengende overskrift slik at man lettere begynner å lese innlegget ditt samt en ingress som møter problematikken i innlegget.

    Les gjerne (https://stammen.no/blogging/hvordan-skrive-et-godt-blogginnlegg?fbclid=IwAR1xSQj8sHkk0ksl3LfggXqdPjjZUqbMN9pztveViEzjG622S-_9CWwU5vc) for mer informasjon om oppbygning og hvordan man skal skrive et godt blogginnlegg.

    Dette er en bra start, blir spennende å følge videre med på bloggen din!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *