Hvordan skrive et godt blogginnlegg

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal sette sammen et godt blogginnlegg når man begynner å blogge. Mange lurer sikkert på hvor langt det skal være, hva skal man skrive om, hvordan skal det struktureres, må man bruke kilder og så videre. Alle vil selvfølgelig ha noe forskjellige tanker rundt hva som definerer et godt innlegg, men jeg har videre i dette innlegget samlet noen punkter jeg synes det er viktig å tenke på.

Sett deg godt inn i temaet du skriver om
Jeg vil anbefale å bruke litt tid på å sette seg inn i fagstoffet man skriver om. Tenk på det som en skoleoppgave der du skal presentere pensum på en mest mulig oversiktlig og lettlest måte. Ikke copy/paste eller oversett direkte fra engelske kilder, men bruk heller dine egne ord og setninger. Som leser merker man fort om det er oppgulp av andre kilder, eller om man faktisk har jobbet gjennom pensum og produsert et godt og faglig innlegg.

Skriv om noe du synes er interessant!
Det kan være vanskelig å finne ut hva man skal skrive alle disse blogginnleggene om, men jeg vil anbefale å skrive om noe du selv synes er interessant. Det er dessverre ikke alltid at temaet i forelesningen fenger og man kjenner det klør i fingrene etter å skrive et innlegg. Jeg vil derfor oppfordre til å heller utforske temaet videre eller finne aspekter ved det som fenger mer. Eller skriv om noe helt, helt annet. Poenget med å skrive blogginnleggene er å få trening på å skrive, bli bedre og lære masse mens man gjør det. Det hjelper da lite å skrive om helt uinteressante ting.

Bruk avsnitt og underoverskrifter
Bygg opp blogginnlegget ditt som en oversiktlig tekst. Dette innebærer å ha en overskrift, innledning samt underoverskrifter og en avslutning, i alle innleggene. Dette gir leseren en ryddig oversikt over hva du skriver om og bryter opp teksten i mindre avsnitt. Husk at som en generell regel skal hvert avsnitt handle om det samme. Ikke skriv lengre avsnitt enn du ville gjort i en vanlig skoleoppgave. Jeg synes personlig det er bedre med for mye luft enn for lite. Store blokker med tekst virker tungt å lese og ser heller ikke visuelt pent eller oversiktlig ut.

Sjekk rettskriving og setningsoppbygging
Dette sier seg sikkert selv, men jeg velger å inkludere det allikevel. Jeg vil anbefale å skrive blogginnleggene i et annet program enn WordPress da det ikke alltid fanger opp rettskriving. Enten skriv i Word eller i Google doc. eller kopier over for å sjekke etter skrivefeil når du er ferdig. Det er ingenting som er verre enn masse skrivefeil i et eller bra blogginnlegg.

Lengden på et godt blogginnlegg varierer
Det er vanskelig å si helt konkret hvor langt et godt blogginnlegg er. Personlig synes jeg det kan være fint å variere litt, noen kortere på 300-500 ord, og noen lengre på oppimot 1000 ord. Jeg vil også si som de fleste forelesere: skriv til du har svart på oppgaven. Med det mener jeg skriv til du har belyst problemstillingen, spørsmålet eller temaet du tar opp i innledningen.

Bruk gjerne bilder
Jeg synes alltid det er best å lese innlegg som har ett til to bilder. Dette hjelper til med å bryte opp teksten, samtidig som det gir blogginnlegget et finere visuelt uttrykk. Finn helst bilder som er relevant for det du skriver om, eller som forklarer innholdet.

Oppgi alltid kilder
Kilder skal alltid oppgis, enten du hyperlenker der du har brukt kilden til den opprinnelige kilden, eller fører kilder som du ville i en eksamensoppgave, skal de alltid oppgis. Dette gjelder også bilder. Et blogginnlegg er ikke noe annerledes enn noen annen skriftlig tekst eller oppgave, man skal derfor alltid kreditere opprinnelig forfatter/kilde.

Jeg håper disse tipsene ga deg litt mer innsikt i hva et godt blogginnlegg inneholder, og hvordan du skal gjøre innleggene dine gode! Det tar tid å bygge opp kvaliteten på innleggene, og den eneste måten å gjøre dette på er å skrive masse. Still gjerne spørsmål hvis det er ting du lurer på!

Be the first to reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *